Perhosbaarit ja hyönteishotellit

Monet erilaiset käymistuotteet, erityisesti alkoholi, vetävät puoleensa tiettyjä perhoslajeja. Luonnossa alkoholia muodostuu, kun eräiden lehtipuiden (koivu, tervaleppä ym.) vauriokohdista valuva mahla tai ylikypsien marjojen ja hedelmien sisältämän sokeri alkaa käydä hiivasienten tai bakteerien vaikutuksesta. Tämän tiedon avulla perhosia voi houkutella valmistamalla niille alkoholipitoista käymisnestettä ja laittamalla sitä tarjolle sopivaksi katsomalleen paikalle.

Tarvittava käymisneste syntyy hyvinkin erilaisista aineksista. Melkein mikä tahansa sokeripitoinen liuos toimii, mutta parhaiten tähän tarkoitukseen sopivat olut, punaviini tai balsamico. Lisäksi tarvitaan vain sokeria (fariinisokeri parasta) ja pala hiivaa. Lopputulosta voi ehkä parantaa lisäämällä liuokseen hieman siirappia tai hunajaa sekä ylikypsien hedelmien (banaani) kappaleita. Puoleen litraan nestettä tarvitaan vähintään 2 – 4  dl sokeria.

Pane liuos avonaiseen, kärpäsiltä suojattuun astiaan, ja jätä se lämpimään paikkaan pariksi päiväksi. Kun käyminen on päässyt kunnolla alkuun, neste on käyttövalmista. Tarjoilubaarin voi rakentaa monenlaisista tarvikkeista. Muovinen rasia tai lasipurkki kelpaa alustaksi. Purkki täytetään yläreunaan saakka ulottuvalla pesusienen palasella tai sahanpurulla, johon imeytetään käymisnestettä. Sitten baarin voi asetella aurinkoiseen ja suojaiseen paikkaan odottamaan päiväperhosvieraita. Yöperhosten baarin voi pystyttää vaikkapa keskelle metsää.