Alppimatka 2007

  Euroopan Alppien alue on maisemiltaan Euroopan hienoimpia. Myös lajirikkaudessaan se on ykkönen. Tämä koskee sekä kasveja että perhosia.  Euroopan noin 450 päiväperhoslajista yli puolet esiintyy Alppien, Pyreneitten ja Balkanin vuoristoalueilla.  Yli 1200 km pitkän Alppien vuoristojakson pinta-ala on lähes 200 000 neliökilometriä. Alpit koostuvat useasta osa-alueesta. Ne ulottuvat kahdeksan valtion alueelle alkaen lännessä Ranskan Meri-Alpeilta ja jatkuen idässä Slovenian Julisille Alpeille. Suurimmat lajimäärät ovat Alppien länsiosissa. Alppien mielenkiintoa lisää kotoperäisten lajien runsaus. Koko Euroopan alueella kotoperäisiä päiväperhoslajeja on 140. Niistä 22 esiintyy vain Alpeilla. Kotoperäisiä lajeja on erityisesti nokiperhosten ryhmässä, Euroopan 48 lajista 13 esiintyy vain Alpeilla. Useat endeemisten lajien esiintymät ovat pieniä ja niitä uhkaavat sekä ihmisen toiminta että ilmastonmuutos.

Alppien alueella tavataan yli 4000 putkilokasvilajia, joista merkittävin ja näyttävin osa on puurajan yläpuolella (2400 – 3000m) sijaitsevien alppiniittyjen kukkakasveja. Ylinnä vasemmalla alppiruusu Rhododendron, ylinnä oikealla alppikärhö Clematis alpina ja sen alla alppikatkero Gentiana acaulis. Keskirivissä vasemmalla arnikki Arnica alpina ja aasianverkkoperhonen Euphydryas intermedia, keskellä alppitähti Leontopodium alpinum, oikealla lapinvuokko Dryas octopetala. Alimpana vasemmalla kimalaisorho Ophrys sp., oikealla kevätkatkero Gentiana verna.

   Perhosharrastajalle Alpit tarjoavat ainutlaatuisen retkeilyalueen. Luonto on monipuolista, perhosten laji- ja yksilömäärät suuria ja maisemat upeita. Kesällä 2007 ryhmämme (”Perhosveljet” Hannu Aarnio HA, Tari Haahtela TH ja Pekka Ojalainen PO) teki pariviikkoisen kuvausmatkan Italian, Sveitsin ja Itävallan vuoristoalueille. Seuraava kuvakertomus pohjautuu Tari Haahtelan retkipäiväkirjaan (23.7.-9.8.2007).

23.7. Maanantai

Helsingistä lento Finnairilla Muncheniin (lähtö 16.20). Kaverina Hannu. Kentällä oli auto varattuna jo etukäteen (National-Alamo), WW Touran, 17 päivää, n. 750 euroa. Ajoimme suoraan Garmisch Partenkircheniin, ja yöpaikka (Farchant) oli sama kuin Ullan kanssa kaksi vuotta aikaisemmin! Jägerschnitzel illalliseksi, kohtalaisen syötävää. Ulkoterassilla tuuli aika lailla, mutta ei sadetta.

24.7. Tiistai

Aamulla ilma oli surkea, sadetta ja kylmää. Ajoimme kohti Söldeniä Itävallan poikki. Italian rajalla serpentiinitiet kiemurtelivat ylös Timmelsjochiin (2474 m). Siellä kulki pitkin vuorenkuvetta noin 1 ½ km pituinen, upea hiekkatie, jota talsimme aamu- ja päiväauringossa. Hienot alppiniityt kukkivat alapuolella.

Italian puolella alppimainen Gasthaus, erittäin hyvä majapaikka. Hyvät gulashikeitot ja runsas aamupala. Illalla ajelua viimeisten auringonsäteiden perässä. Joitain Erebia-lajeja osui silmäkkeeseen

Timmelsjochin Gasthausin lähellä olevilla niityillä elää useita nokiperhoslajeja. Ylimpänä oikealla mantelinokiperhonen Erebia alberganus 6/2008 HA, alimpana rengasnokiperhonen E. medusa 6/2007 HA

Timmelsjochin alueelta löytyy lukuisia erilaisia elinympäristöjä.  Alarinteiden metsänrajalta, heti lehtikuusimetsän yläpuolelta alkavat erilaiset niittybiotoopit. Yhä voimistuva laiduntalous on hävittänyt osan niityistä, mutta jäljellä on vielä kukkarikkaita alueita joihin karja ei ole päässyt liikaa vaikuttamaan. Ylimpien rinteiden karut paljakat ovat lähes luonnontilassa. Perhoskuvaajalle rinteitä riittää usean päivän ajaksi tutkittavaksi. Parasta perhosaikaa ovat kesäkuu ja heinäkuun alku.

Alimpana vasemmalla ja keskellä mantelinokiperhonen E. alberganus, oikealla rengasnokiperhonen E. medusa kopula 6/2007 HA

Alppihopeatäplä Boloria pales 8/2007 TH

Alppihopeatäplä B. pales 7/2007 HA

Tunturihopeatäplä B. napaea 8/2007 HA, naaras

Alppiniittyperhonen Coenonympha gardetta ja elinympäristö 7/2007 HA

Alppiapollo Parnassius phoebus 7/2007 TH/HA, ylimpänä naaras

Häivenokiperhonen Erebia tyndarus 7/2007 HA, oikealla samalla paikalla kuvattu outo värimuunnos 7/2007 HA

Alppikeltaperhonen Colias phicomone ja elinympäristö 7/2007 TH/HA

Serpentiinitien mutkissa on paikoin hyviä piennaralueita ja perhosten kuvauspaikkoja 7/2007 TH. Ylinnä oikealla alppisinappiperhonen Pontia callidice 7/2007 HA. Alimpana vasemmalla alppikirjosiipi Pyrgus carlinae 7/2007 HA, alimpana oikealla tummakultasiipi Lycaena tityrus ssp. subalpinus 7/2007 HA

26.7. Torstai

Aamu oli pilvinen, ei kannattanut jäädä, joten eteenpäin kohti Dolomiitteja ja Valle di Fassaa. Sinne tehdään myös perhosmatkoja (NaturTrek). Yöksi Vigoon, jossa hotelli Vigo. Huone ei ollut kummoinen ja illallinen oli kaupungissa, hotellin toisessa ravintolassa. Kaikkien aikojen surkein ruoka. Sitkeää lammasta (34 euroa per kaksi henkilöä).

Dolomiittien värikäs ja monimuotoinen vuoristo on suosittua retkeilyaluetta

27.7. Perjantai

Dolomiitit, loistavan kauniit, valkeat vuoret. Valle di Fassa on ilmeinen keskuspaikka, josta on lähtöä joka suuntaan. Jo edellisenä iltapäivänä osuttiin Rosengartenin hissille ja alppiniittyjen kasvillisuus todella upeaa – siitä nimi! Tärkein osuma P. orbitulus, mutta muuten kasvillisuuden runsauteen nähden melko vähän perhosia. Aurinkoinen iltapäivä ja kuitenkin hieno kävely vuoren kupeessa.

Perjantaina ajoimme Valle di Fassan itäpäähän, josta noustiin hissillä Passo Pordoille väliasema Belvederen kautta. Hieno vuoriylänkö, jossa perhostelua koko päivä. Erebioiden metsäsätystä ja tunnistusta – vaikeaa on. Perhosia kaiken kaikkiaan vähemmän kuin Timmelsjochissa. Dolomiitit on vaeltajan paratiisi. Hieno luontopolku idässä, josta näkymä ikijäätikölle (Marmolada).

Alppisinisiipiä Polyommatus orbitulus elinympäristössään Dolomiiteilla 7/2007 HA. Ylimpänä oikealla ryhmäkuvassa alppisinisiipien joukossa vihersinisiipi Polyommatus coridon, alimpana vasemmalla alppisinisiiven naaras 7/2007 TH/HA

Aasianverkkoperhonen Euphydryas intermedia elinympäristössään 7/2008 HA

28.7. Lauantai

Yöksi ajoimme Italian Bolzanon ja Meranon kautta kohti St. Moritzia. Jäimme pieneen kylään lähellä Schlanderssia. Pensionissa mukava ukko ja akka, ei yhtään muuta asiakasta (30 euroa per turpa). Koko talo oli käytössä ja vastakkaisen huoneen parveke vuorille. Rommipaukut. Sänky vietti lattialle ja oli helkkarin kuuma (ainakin 23 astetta).

Hyvä aamupala kaikessa rauhassa Hannun kanssa. Eväät otettiin mukaan. Illalla syötiin pizzaa Rosengartenissa – kiva pieni ravintola 100 m ylempänä. Lämmin istua. Hannu ihaili noin 100 metrin pituista, seinällä kiertävää viiniköynnöstä.

Perhosteltiin St. Moritzin ympäristössä (Pontresina, Bernina pass), mutta ilma oli vaihteleva. Periaatteessa paikalla olisi voinut lentää E. flavofasciata, E. styx, N. rivularis (lento jo ohi), mutta ihmeitä ei löytynyt.

Sitten kohti Churia ja sieltä Andermattiin klo 20 saakka. Käpynen kylä, jossa kuulemma on suomalaisia talvella. Ilta oli kylmä ja jäätiin rupiseen hotelliin (75 Sveitsin frangia per nuppi). Huone oli vino ja näköalaa vain naapuritalon keittiöön. Suihkusta ei millään tahtonut saada kuumaa vettä. Kaksoisvuode. Illalla otettiin munakeitot ja jäätelöannokset ja puoli pulloa kuivaa valkoviiniä.

Isoapollo Parnassius apollo elinympäristössään, alempi naaras pelotusasennossa 7/2007 HA

Vuorikirjosiipi Pyrgus cacaliae 7/2007 HA

Vuorikirjosiipi P. cacaliae ja elinympäristö 7/2007 PO/TH

Huippukirjosiipi Pyrgus warrenensis 7/2007 TH

Huippukirjosiipi P. warrenensis 7/2007 HA

Vuorisinisiipi Agriades glandon 7/2007 HA, koiras

Vuorisinisiipi A. glandon 7/2007 HA

Vuorisinisiipi A. glandon 7/2007 HA, naaras

29.7 Sunnuntai

Kylmä aamu ja vuorelle nousun aikana lämpö laski kuusi astetta. Ajo Brigiin ja sieltä pisto Simplonia-nimiseen kylään. Sen eteläpuolella on Euroopan ainoa paikka E. christille. Vai olisiko Italian puolella myös muutama paikka? Kaunis tie löytyi, kapea, osin asfalttia, osin apilan peittämää soratietä. UPEA PERHOSPAIKKA! Runsaasti Erebioita, apolloja enemmän kuin olen nähnyt, ritari (P. machaon),  A. crataegi ja useita Pyrguksia (P. carlinae?). Uutena lajina C. darwiniana. Perhostelua n. klo 14 saakka, sitten Lausannen kautta Geneveen Pekkaa vastaan. Pekka tuli ulos kentältä klo 18.30.

Pekka löytyi hyvin, mutta ajo Geneven lentokentältä järven etelänpuoliselle tielle oli helkkarin vaikeaa. Puoli tuntia etsittiin oikeaa tietä, joka lähti keskustasta. Sitten töppäys. Hannu oli hävittänyt tarkemmat tiedot Montheryn läheltä varaamastaan hotellipaikasta, jonka piti kuulemma olla Culont Albert. Kukaan ei tiennyt, missä sellainen paikka on! Lopulta yhdessä kapakassa juoppo oli tietävinään, että Bed & Breakfast-paikka on Samperyssa, noin 20 km vuoristotietä ylös! Alkoi sataa. Samperyssa kukaan ei tiennyt paikasta mitään. Löytyi kuitenkin mukava sveitsiläistyylinen hotelli – 90 frangia per nuppi. Pirteä nelikymppinen hotellinomistaja totesi, että tänä vuonna perhoset ovat tavallista värikkäämpiä!

30.7. Maanantai

Aamu sateinen ja ajoimme Evoleneen, joka löytyy, kun nousee Rhone-joen laaksosta etelään vuorille. Vanhassa tervatussa museokylässä oli helkutin kylmä, n. 1600 m korkeudella. Iltapäivällä Evolenen ympäristöstä osuimme aurinkoiselle alppirinteelle, siinä solisi puro ja lämmitti kallioseinä. Hienoja sinisiipiä: P. orbitulus, P. dorylas, P. damon, P. icarus, A. nicias, P. arion samalla paikalla! Myös tummaverkkoperhonen (M. diamina). Evolenessa oli mukava ravintola – ”trout” suli suussa ja valkoviini myös.

31.7. Tiistai

Aamusta saakka täyttä aurinkoa ja ylös Eison L´Vielleen. Paikan tiesin nettisivuilta, Simon Coombs oli viettänyt alueella kuherruskuukautta v. 1999 ja tehnyt hienot nettisivut ja lajilistat.. Iltaan saakka upeaa perhostelua n. 2500 metrissä. Paljon Mountain bike – pyöräilijöitä. Pieni karjatila ylhäällä L`Viellessä. Paras laji M. aurinia ssp. debilis. Paljon erilaista M. variaa, mutta ei harvinaista M. intermediaa. Tyndarus-ryhmän Erebioita riitti. Mielestäni näin O. glacialiksen, joka lähti jaloista ja pudottautui 50 m alas.

Yötä edelleen samassa pikkuhotellissa Evolenessa ja illallinen myös samassa paikassa. Ankanrinta oli hieman sitkeää. Kolmen hengen lasku n. 120 frangia.

1.8. Keskiviikko

Aamu jälleen täyttä aurinkoa, joka jatkui koko päivän. Ajettiin ensin Saas Feen pikkutietä Rhone-laakson itäpäässä ylös vuorille ja etelään jäätikön alapuolelle. Siellä solisivat iso patojärvi ja jäätikkö suurena tunturivirtana. C. phicomonea ja P. phoebusta lensi melkein huttuna jäätikön alapuolella. Uutena lajina minulle katkerosinisiiven alalaji, P. alcon ssp. rebeli – aivan sattumalta. Hämäävästi tummakultasiipi (L. tityrus) lensi samalla paikalla, sen alalaji (ssp. subalpina).

Viirusinisiipi Polyommatus damon, oikealla ylhäällä naaras, alimpana viirusinisiiven parina vihersinisiipi P. coridon 7/2007 HA

Turkoosisinisiipi Polyommatus dorylas 7/2007 HA

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on diaminasweiz310707.ha-alppireissu-4-039.jpg

Tummaverkkoperhonen Melitaea diamina 7/2007 HA

Luonnon muovaama perhospuutarha Sveitsin Alpeilla Evolenessa. Vuorihohtosinisiiven Polyommatus eros elinympäristö. Ylimpänä oikealla koiraita, alinna naaraita 7/2007 HA/TH

Wallisinnokiperhonen Erebia mnestra 7/2007 HA

Wallisinnokiperhonen E. mnestra 7/2007 HA

Wallisinnokiperhonen E, mnestra 7/2007 HA

Marmorinokiperhonen Erebia montana 7/2007 TH

Marmorinokiperhonen E. montana 7/2007 HA

Marmorinokiperhonen E. montana 772007 HA

Vuorinokiperhonen Erebia epiphhron 7/2008 HA

Vuorinokiperhonen E. epiphron 7/2008 PO

Vuorinokiperhonen E. epiphron 7/2008 HA

Keltaverkkoperhonen Melitaea aurinia ssp. debilis 7/2007 TH

Idänhäränsilmä Hyponephele lycaon 7/2007 HA

Tummapapurikko Lasiommata maera f. adrasta 7/2007 HA

Tähtiteräsilmä Satyrus ferula 7/2007 HA

Alppiverkkoperhosen Melitaea varia ulkoasu vaihtelee suuresti. Kaikki yksilöt on kuvattu samalla alueella 7/2007 HA/TH

Joskus kuvattava kohde yllättää kuvaajan ja pyrkii liiankin lähelle. Skotlanninnokiperhonen Erebia aethiops 8/2007 TH/PO

Darwininniittyperhonen Coenonympha gardetta darwiniana 7/2007 TH

Alppiniittyperhonen C. gardetta 7/2007 TH

Alppikeltaperhosen Colias phicomone elinympäristöä 7/2007 HA/TH

Katkerosinisiipi Phengaris alcon ssp. rebeli 8/2007 TH

Katkerosinisiipi P. alcon ssp. rebeli 8/2007 PO

Tummakultasiipi Lycaena tityrus ssp. subalpina 8/2011 TH

Illalla ajettiin edelleen itään Grimsel passiin (n. 2400 m). Vuoristojärven rannalla majatalo, jossa narisevat lankkulattiat ja kolmen hengen huone (50 frangia per nenä). Illallinen oli kaikille sama: suosituksesta jonkinlainen wienerschnitzel, valtava salaatti.

2.8. Torstai

Grimselissa oli aamulla paksu sumu, ei nähnyt nenäänsä pitemmälle, mutta yhtäkkiä sumu hälveni. Pian kuitenkin paksut pilvet peittivät taivaan. Tehtiin päätös lähteä ajamaan Como-järven kautta Garda-järvelle. Ajettiin pienten vuoristoteiden kautta – ja aikaa kului. Päivällä paistoi aurinko, mutta Comon jyrkät rannat eivät antaneet tilaa perhospaikoille. Sitten taas pilvistyi ja huonon sään rintama seurasi meitä. Siten päivä oli matka-ajoa ja perhostelu lähellä nollaa.

Illalla n. klo 20 lähestyttiin Bagolinoa ja löytyi Piccolo-hotelli, joka oli syrjässä, mutta ravintola oli hieno ja tarjoilijana ”Berlusconi”. Näytin kanan siivet ja Berlusconi näytti, kuinka se lentää tiehensä! Kanaa kuitenkin Hannun kanssa saatiin ja Lago di Garda-viiniä. Saimme sviitin, jossa kaksi kerrosta. Nukuimme Pekan kanssa ylhäällä ja Hannu King size-vuoteessa alhaalla. Parvekkeelta upeaa vuoristomaisemaa. Mietimme, miten paikka kannattaa? Ei juuri muita vieraita, 200 euroa 3 hengen yö plus illallinen. Pekka maksoi.

3.8. Perjantai

Aamu Piccolossa oli pilvinen, samoin koko aamupäivä. Puolelta päivin aurinko alkoi kuitenkin näyttäytyä ja Monte Baldon itäpuolelta alhaalta löytyi lehtevä laakso, jossa perhostelimme pari tuntia. Etelänkuusamaperhonen, L. reducta (Hannulle ja Pekalle uusi), C. alcetas, P. pylaon, A. paphia, myös f. valesina, M. dryas, ja ihme kyllä H. lucina!  Hieno paikka.

Ylimpänä etelänkuusamaperhonen Limenitis reducta, alimpana kuusamaperhonen L. camilla 8/2007 HA

Sinisilmäheinäperhonen Minois dryas 8/2007 HA

Sinisilmäheinäperhonen M. dryas 8/2007 HA

Noppaperhonen Hamearis lucina 8/2007 HA

Keisarinviitta Argynnis paphia kopula, naaras f. valesina 8/2007 HA

Keisarinviitta A. paphia f. valesina 8/2007 HA

Venäjäntuulisinisiipi Plebejus pylaon 8/2007 HA

Yllä ja vasemmalla luhtakannus- sinisiipi Cupido alcetas 8/2007 HA

Sitten kohti Monte Baldoa Avionin kautta. Ylhäällä pilveilevää, korkein kohta on surkea: S.spini, I.lathonia, C.pamphilus. Koetimme ajaa hissiasemalla (Malchesina-St.Michael-Baldo), mutta kaksi kilometria joutui kävelemään. Pyöräilijät tulivat vauhdilla vastaan. Hannu ja Pekka olivat käyneet aivan väärässä suunnassa, hissiasemalta pitää patikoida etelään eikä pohjoiseen! Karja on kalunnut kaikki alppiniityt pohjoisessa, etelässä on rehevä, länteen näyttävä rinne. Nyt kuitenkin on liian myöhä, klo 18, perhoset ovat piilossa ja pilviä.

Alhaalta Aviosta löytyi Albergo Vignola, jossa tarjolla kahden hengen huone, 58 euroa. Illalliseksi pizzaa ja monta olutta. Ilma leppeää ja lupaa parempaa huomiseen.

Huom! Päivällä hyvässä perhoslaaksossa Hannu ajoi pienellä kivisillalla etupyörän kivikatteen yli akselin varaan. Meinasi tulla todellinen ongelma! Onnella selvittiin, kun auto peruutettaessa itse nosti pyörän takaisin tieuralle. Me emme olisi kyenneet autoa vipuamaan.

4.9. Lauantai

Aamu nyt aurinkoinen ja Monte Baldon piti näyttää parhaat puolensa. Noustiin autolla Baldon takaa vuorelle. Ajettiin n. 1 ½ km päähän hiihtohissistä, pienelle karjatilalle. Aluksi pilvet pysyivät sitkeästi Baldon huipun päällä ja ajateltiin, että kun ne väistyvät, alkaa perhoselo! Kattia kanssa – ei juuri mitään, E. euryale ja ilmeisesti P. carlinae – pieni kirjosiipi. Nousin Hannun ja Pekan perässä suoraan rinnettä ylös läpi matalan katajikon – hyvin raskasta. Ylhäällä harjulla ei myöskään mitään, vaikka aurinko paistoi.

Tätä ennen olimme käyneet hedelmätarhojen jontkassa, josta noustiin ylös karjatilalle asti. Kaveri tuli kyselemään, että mitä miehiä? Hedelmätarhan vanha ukko oli ystävällinen, kun kerroimme että kuvataan ”farfalle”. Perhoset (A. paphia, L. reducta, L. camilla, M. dryas, C. arcania, Hannulle P.  pylaon). Ne olivat aamuauringon puolella tarhan reunassa. Ehjä keisarinviitan (A. paphia) valesina-muoto varjon puolella. Alppilajien osalta Baldo oli siis täysi pettymys – sentään uusi, hieno hissiasema!

Illalla kohti Itävallan rajaa, Timmelsjochiin toista kertaa tällä reissulla. Oltiin taas samassa majatalossa kaksi yötä – liiterissä, joka kuitenkin mukava ja majoitti meidät kolme. Yö plus kolmet päivälliset 100 euroa eli tosi edullista – mitt frÜhstÜck. Paljon porukkaa liikkeellä lauantai-iltana. Tiellä hurjasti moottoripyöriä. Timmelsjochin tiellä ajo maksoi 17 euroa. Baldolta Timmelsjochiin oli n. 2 ½ tunnin matka-ajo.

5.8. Sunnuntai

Upea, aurinkoinen päivä. Aamulla entiselle hiekkatielle, jossa edelleen E. tyndarusta ym. mutta paljon vähemmän kuin reilua viikkoa aikaisemmin. Kävelin yläkautta melkein jäätikön alle, jossa vihreä, pieni alppijärvi. Ei enää C. phicomonea, joku P. phoebus, ei P. callidicea – eli perhoset vähentyneet, kun kukkaloistokin jo kuihtunut. Ajuruohot ovat hyvä tuntomerkki – kun ne kulahtavat, perhoset alkavat vähentyä.

Häivenokiperhosia Erebia tyndarus 8/2007 HA

Häivenokiperhonen E. tyndarus 8/2007 TH

Täplänokiperhonen Erebia manto ja elinympäristö 8/2007 TH/HA

Idännokiperhonen Erebia euryale 8/2007 HA

Idännokiperhoset E. euryale 8/2007 HA

Idännokiperhonen E. euryale aberratiivinen yksilö 8/2007 HA

Ajoimme ylös makkarakioskille, paljon motoristeja, täälläkin vähemmän perhosia, esim. P. phoebus oli mennyt menojaan, samoin P. callidice. Edelleen ylös tulliasemalla ja sama juttu. Tienposken kuopassa kuvattiin Hannun kanssa P. thersitesin koirasta. Uudelleen alas ja nyt vaelsimme alempaa tietä melkein alppijärvelle. Erebioita runsaasti tien alkuosalla, euryale, montana, tyndarus, ligea, manto. Italialainen matematiikan tohtori jutteli patikkapolulla: suomalaiset olivat kuulemma napanneet hänen nettisivuiltaan kuvia! Pekka heitti kaljatölkin tien sivuun – vanhoilla rouvilla oli silmät selässä ja he tulivat minua moittimaan: ”Sagen sie ihre freunde…”. Yö liiterissä, gulashikeitto, hyvät jätskit kaapista, pullo valkoviiniä, kuten yleensä.

6.8. Maanantai

Kohti Itävaltaa ja Gross Venedigeriä. Niin sanottu matkapäivä, joka oli puolipilvinen. Perhoselo oli vähäistä. Jäätiin yöksi Virginin pikkukylään, majapaikassa taas narisevat lautalattiat. Navetta oli yhdistetty sillan avulla itse taloon. Suihkua ei ollut kerroksessa. Majapaikka (17 euroa per henki) oli 50 metrin päässä illallispaikasta. Fantastista forellia, 11 euroa.

7.8. Tiistai

Aamu puolipilvinen ja jatkettiin laakson pohjaan, mutta tietä ylös vuorille ei löytynyt eikä laakson päässä ollut juuri perhosia. Kaikki oli laidunnettu ja myös parturoitu koneilla. Siistiä mutta myös kuollutta. Takaisin laaksoa pitkin ja Hoch Alpen Strasselle – hieno alppitie (28 euroa lupa ajaa). Edelweizspitz (2600 m) ja Franz Josef Spitz, upeat jäätiköt! Niitä ennen tienvarressa kukkainen jokilaakso, jossa E. nivalis, E. cassioides ja E. epiphron, jota luulin E. christiksi. Ylhäällä joku rieska P. phoebus ja isoja E. mantoja, kun tuo nokiperhonen on yleensä pieni. Iltapäivällä alkoi pilvistyä ja Franz Josef Spitzillä oli jo aika synkkää.

Nokiperhosten Erebia sp. parveilua kultapiiskun kukinnoilla. Oikealla ylimpänä rinnenokiperhonen Erebia cassioides 8/2007 PO naaras, alimpana rinnenokiperhonen E. cassioides 8/2007 HA koiras

Itävallannokiperhonen Erebia nivalis 8/2007 HA

Itävallannokiperhonen E. nivalis 8/2007 TH

Sokkonokiperhonen Erebia pharte ja idännokiperhonen E. eyryale arnikin kukinnolla 7/2008 HA. Ylinnä oikealla sokkonokiperhonen 7/2007 PO, naaras, alinna oikealla sokkonokiperhonen 7/2008 HA, koiras.

Vesinokiperhonen Erebia pronoe 8/2007 HA

Vesinokiperhonen E. pronoe 8/2007 TH

Tunturikirjosiipi Pyrgus andromedae lapinvuokon Dryas octopetala kukalla 7/2008 HA

Silkkinokiperhonen Erebia gorge 8/2007 HA

Sitten ajoa Mallnitziin osin kovassa sateessa. Pitäisi löytyä hissin päästä E. claudina – pilkenokiperhonen eli huippuharvinaisuus, Matt Rowlingsin vihje. Mallnitzista löytyi mukava majatalo ja hyvä illallinen – oltiin samassa apartmentissa, jossa oma keittiö.

8.8. Keskiviikko

Täysin pilvinen aamu ja roikuttiin hiihtohissiin lähtöpaikalla siinä toivossa, että vähän selkenisi. Klo 11 mennessä toivo oli jo hiipunut ja sumu peitti vuoret. Ajettiin kohti Munchenia Rosenheimin kautta. Huono päivä eikä lainkaan perhostelua. Satoi tihutteli. Noin klo 16-17 jäätiin yöksi Munchenin lentokentän lähelle, Halbergmosseen. Kaksi huonetta, 106 euroa. Ilta pientä rommin ottoa ja kirjan suunnittelua, ydinlajisto, kirjan rakenne. Illallinen aika hyvä, kalafilee, Hannulla ja Pekalla mahtava liha-annos

9.8. Torstai

Finnairilla kotiin klo 11.20.

Kirjan nimen kaavailua:

BUTTERFLY LIFE IN EUROPE ‒ PHOTOGRAPH AND IDENTIFY

Ja tällaiselta näytti perhosveljien, Pekan ja Hannun,  kuvausmatkailu Alpeilla Tarin kamerasta katsottuna

Huomioita reissulta

  • keski-alpit hienot, Dolomiitit erityisesti
  • parhaat perhospaikat: Timmelsjoch (Itävallan ja Italian rajalla), Evolene (Sveitsi)
  • paljon vaeltajia heinäkuussa, paljon karjaa, korkeat alpitkin laidunnettu, heinä niitetään joka paikasta heinäkuun viimeisellä tai elokuun ensimmäisellä viikolla
  • melkein joka paikassa tienvarret jyrsitään ja siistitään
  • ruokaa on paljon ja edullisesti, majoitusta löytyy joka paikasta helposti
  • auto kuin beduiinileiri, kaverit reiluja ja auttavaisia
  • Hannu ajaa vauhdilla, Pekka hyvin rauhallisesti, minä siltä väliltä


Alppimatkalla kuvatut kaikki lajit (ryhmälle uudet lajit lihavoitu)

  1. Papilio machaon
  2. Parnassius phoebus
  3. Parnassius apollo
  4. Hesperia comma
  5. Thymelicus sylvestris
  6. Spialia sertorius
  7. Pyrgus malvoides
  8. Pyrgus carthami
  9. Pyrgus cacaliae
  10. Pyrgus armoricanus
  11. Pyrgus warrenensis
  12. Pyrgus carlinae
  13. Leptidea sinapis
  14. Colias phicomone
  15. Colias crocea
  16. Colias palaeno
  17. Pontia callidice
  18. Hamearis lucina
  19. Lycaena hippothoe ssp. eurydame
  20. Lycaena virgaurae ssp. montanus
  21. Lycaena virgaurae f. oranula
  22. Lycaena tityrys ssp. subalpina
  23. Satyrium spini
  24. Phengaris alcon ssp. rebeli
  25. Phengaris arion
  26. Pseudophilotes baton
  27. Cupido alcetas
  28. Plebejus argyrognomon
  29. Agirades orbitulus
  30. Agriades optilete
  31. Agriades glandon
  32. Kretania trappi
  33. Cyaniris semiargus
  34. Aricia nicias
  35. Aricia agestia
  36. Aricia artaxerxes
  37. Lysandra coridon
  38. Polyommatus thersites
  39. Polyommatus amandus
  40. Polyommatus dorylas
  41. Polyommatus icarus
  42. Polyommatus eros
  43. Polyommatus damon
  44. Limenitis reducta
  45. Issoria lathonia
  46. Argynnis paphia
  47. Argynnis paphia f. valesina
  48. Speyeria aglaja
  49. Boloria napaea
  50. Boloria pales
  51. Boloria selene
  52. Boloria titania
  53. Vanessa atalanta
  54. Aglais urticae
  55. Euphydryas aurinia ssp. debilis
  56. Melitaea didyma ssp. meridionalis
  57. Melitaea phoebe
  58. Melitaea diamina
  59. Melitaea athalia
  60. Melitaea varia
  61. Coenonympha pamphilus
  62. Coenonympha gardetta
  63. Coenonympha gardetta ssp. darwiniana
  64. Coenonympha arcania
  65. Pararge aegeria
  66. Lasiommata maera
  67. Melanargia galathea
  68. Hipparchia semele
  69. Minois dryas
  70. Satyrus ferula
  71. Maniola jurtina
  72. Hyponephele lycaon
  73. Erebia manto
  74. Erebia tyndarus
  75. Erebia cassioides
  76. Erebia nivalis
  77. Erebia gorge
  78. Erebia euryale
  79. Erebia ligea
  80. Erebia mnestra
  81. Erebia albergana
  82. Erebia melampus
  83. Erebia aethiops
  84. Erebia pharte
  85. Erebia epiphron
  86. Erebia montana
  87. Erebia pronoe

Alppimatka